niedziela, 27 maja 2018

Śniadanie mistrzów - tosty francuskie

Powolne sobotnie i niedzielne poranki spędzam ostatnio z bosymi stopami i szklanką lodowatej wody. Mimo wolnego, wstaję wcześnie rano by cieszyć się wolnym dniem jak najdłużej. Lubię poranne, weekendowe rytuały: odsłonięcie okien, uczucie zimnych płytek na balkonie, podlewanie hortensji i krótka rozmowa z paprotką. 

Czerpię z wolnych poranków każdą słodką chwilę, przygotowuję posiłki na które w tygodniu nie ma czasu, a nawet jak jest, to najzwyczajniej nie mam siły.  Dlatego w wolne dni musi być inaczej, wolniej i często słodko. Dziś na śniadanie szef kuchni Małgorzata Bulejowska poleca:

Tosty francuskie
Składniki na jedną porcję:

2 kromki chałki z kruszonką
2 jajka
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka Nutelli
cukier puder i cynamon do posypania
łyżka płatków migdałów
1 łyżeczka masła do podsmażenia

Przygotowanie:
Jajka rozbełtaj w misce. Na patelni rozpuść masło, a następnie maczaj chałkę w jajku i smaż aż się zarumieni z obu stron. 
W miseczce wymieszaj jogurt z Nutellą. Ciepłe tosty polej sosem czekoladowym, posym cukrem pudrem, cynamonem i migdałami. To na prawdę prościzna!
Następne Śniadanie mistrzów będzie wytrawne, obiecuję!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz