sobota, 14 kwietnia 2018

Śniadanie mistrzów - puszysty omlet

Często rano budzi mnie zapach natrętnego, ale miłego wspomnienia. Jest związane z sobotnimi porankami (a może bardziej przedpołudniami, bo kiedyś lubiłam pospać do wieczora ;)), kiedy to budził mnie dźwięk miksera. Później otwierałam drzwi do pokoju i okazywało się że mama piecze murzynka, albo lepiej: biszkopt z galaretką i truskawkami.

To śniadanie to dla mnie właśnie takie wspomnienie, co prawda nie używam ani truskawek, ani galaretki, ani nawet prawdziwego biszkopta, ale zapach przywołuje te beztroskie chwile. Sami zobaczcie!

Puszysty omlet z podsmażanymi jabłkami
Składniki na dwa omlety:

4 jajka
4 łyżki mąki
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia (opcjonalnie)
łyżeczka masła klarowanego do podsmażenia
odrobina cukru pudru do posypania
duże jabłko
łyżka miodu
szczypta cynamu
krem czekoladowy lub orzechowy (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Jabłko obierz i pokrój w plasterki. Podgrzej odrobinę masła klarowanego i podsmażaj na nim jabłka, jak tylko zaczną mięknąć polej miodem i jeszcze chwile podgrzewaj, aby dokładnie oblepił każdy plasterek. Przełóż do miseczki i posyp cynamonem.
Oddziel żółtka od białek. Następnie ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. W oddzielnej misce wymieszaj dokładnie żółtka z mąką oraz dodaj ubite białka. Na małej patelni rozpuść pół łyżeczki klarowanego masła i wlej połowę mieszanki jajecznej. Podsmażaj* z obu stron na złocisty kolor na średniej mocy palnika. Gotowe omlety posyp cukrem pudrem i podawaj z ciepłymi jabłkami i kremem czekoladowym lub orzechowym.

*kiedy omlet zaczyna swobodnie odchodzić od patelni to znak, że jest gotowy do przerzucenia
Macie podobne wspomnienia? Lubicie śniadania na słodko?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz