niedziela, 4 lutego 2018

Słodko-słony

Uwielbiam popcorn, absolutnie pod każdą postacią. Mogłabym go jeść na śniadanie, obiad i kolację -  szkoda tylko, że skończyłoby się to bardzo źle.

Sernik z popcornem brzmi ... egzotycznie, ale uwierzcie mi jest na prawdę smaczny, nie za słodki, nieco wytrawny. W sam raz dla osób, które nie przepadają za przesłodzonymi deserami.

Sernik z popcornem
Składniki:

spód: 250 g herbatników lub kruchych ciasteczek, garść solonego popcornu, 
200 gram stopionego masła
Herbatniki i popcorn pokrusz w blenderze, następnie połącz z roztopionym masłem. Masę przełóż do wyłożonej papierem okrągłej blachy i dokładnie dociśnij dłonią. Schłódź przez 20 minut.

masa serowa: 250 g ricotty, 2 opakowania śmietankowego serka łaciatego, 200 g śmietanki 30%, 5 listków żelatyny, 5 garści popcornu, 60 g roztopionego masła, łyżka cukru pudru (opcjonalnie), kajmak na wierzch
Namocz żelatynę w zimnej wodzie, a następnie rozpuść w rondelku (instrukcja znajduje się na opakowaniu). Dokładnie zmiksuj ricottę (dodaj cukier, jeśli chcesz, ja zrezygnowałam) i serek śmietankowy.  Do masy serowej stopniowo dodawaj rozpuszczoną żelatynę cały czas miksując. Następnie wmieszaj roztopione masło oraz ubitą śmietankę. Na sam koniec wsyp do masy rozdrobniony popcorn. Tak przygotowane wypełnienie wyłóż na herbatnikowy spód. 
Ciasto schłódź w lodówce przez kilka godzin. Kiedy dobrze stężeje wysmaruj wierzch kajmakiem. 
Et voila! Smacznego!
Dajcie znać, czy Wy również ryzykujcie w kuchni i łączycie dziwne smaki. Chętnie wypróbuję!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz