sobota, 11 listopada 2017

Srylionpierwszy przepis na dynię

Czyżbym się spóźniła? Sorry, miałam inne priorytety w czasie w którym wszyscy wrzucali ten sam sposób przygotowania kremu z dyni. Obiecuję, to nie jest kolejny przepis na zupę dyniową, którą inni uwielbiają dokładnie tak ja (jakby co to mój przepis znajdziecie, o tu!)

Nie wiem czy znacie to uczucie kiedy wydaje Wam się że odkryliście co najmniej nowy kontynent. Ja poczułam w sobie odkrywcę, kiedy miałam potworną ochotę na hummus, ale oczywiście brakowało mi tahini. Pomyślałam: eee nie chce mi się jechać do sklepu, nie chce wydawać kasy, ale zaraz, zaraz: bingo! masło orzechowe. Przygotowałam więc hummus z masłem orzechowym i byłam z siebie taka dumna, ponieważ nie czułam jakieś rażącej różnicy, a nawet powiedziałabym, że to był najlepszy hummus jaki zrobiłam. Podkusiło mnie jednak, żeby to wygooglować i to był błąd. Okazało się że nie byłam pierwsza, moje serce pękło!

W związku z tym wolę myśleć, że przepis, który zobaczycie poniżej wyszedł z mojego domu. Faszerowaną dynię po raz pierwszy przygotowała moja mama (nie będę przypisywało sobie jej zasług), natomiast ja postanowiłam przygotować ją na mój własny sposób. Mam nadzieję, że i Wam posmakuję.

Faszerowana dynia
Składniki:
zgrabna dynia hokkaido
cebula dymka
szklanka kurek
100 g śmietanki 30%
pęczek koperku
szklanka pęczaku
pierś z kurczaka
opcjonalnie bulion grzybowy - tyle aby przykryć pęczak w garnku
2 łyżki masła
Dynię dokładnie umyj. Odkrój górny kapelusz i delikatnie wyjmij środek dyni. Dynię (bez kapelusza) włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na około 20 minut - kontroluj ten czas, aby jej nie przypalić, chodzi o to aby odrobinę zmiękła. 

W międzyczasie przygotuj wypełnienie. 
Pęczak zalej wodą lub bulionem grzybowym. Gotuj aż płyn odparuje. 
Na patelni rozpuść masło i podsmaż posiekaną drobno cebulę. Dodaj pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, dopraw do smaku solą i pieprzem. Kiedy kurczak zblednie dodaj kurki i podsmażaj przez chwilę, następnie dodaj część śmietanki. Kiedy płyn odparuje dodaj ugotowany pęczak i resztę śmietany. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw. 
Do wstępnie upieczonej dyni włóż przygotowany na patelni farsz.
Przykryj kapeluszem i piecz przez kolejne 10 minut. 

Smacznego!

Napiszcie mi jeśli macie przepis, który dla Was był "odkryciem", jestem bardzo ciekawa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz